
Jeśli nigdy nie przygotowywałeś sosu barszczowego na zimę, zróbmy to razem. Zimą dodaj zawartość słoika do gotującego się bulionu, a pachnący barszcz nie potrwa długo (jeden 0,5 l słoika wystarcza mi na przygotowanie 4 litrów barszczu).
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Warzywa opłucz, obierz buraki, marchewkę i cebulę. Pokrój cebulę w drobną kostkę, marchewkę i buraki w cienkie kostki. Paprykę obrać z nasion i łodyg, pokroić w paski lub kostki.
Smaż wszystkie warzywa na przemian na rozgrzanym oleju roślinnym.
Ważne! Smaż buraki dłużej niż inne warzywa (15-20 minut) i aby zachować bogaty jasny kolor, na początku gotowania dodaj trochę kwasu cytrynowego do pokrojonych buraków.
Gdy buraki będą miękkie, dodaj pomidory pokrojone w średnią kostkę i razem z burakami dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez 10-15 minut. Nie zapomnij okresowo mieszać.
Dodaj wszystkie smażone warzywa na patelnię z burakami i pomidorami, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut pod przykryciem.
Dodaj sól, cukier, jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez kolejne 15 minut.
5 minut przed gotowaniem wprowadź posiekany czosnek, po kolejnych 3 minutach - ocet, wymieszaj.
Wlej wrzący SOS barszczowy do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzony przedmiot do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.