
Przygotuj kilka słoików agrestu w syropie na zimę. Jagody można dodawać do nadzienia lub używać do ozdabiania deserów, a syrop jest wygodny do namoczenia herbatników. A jeśli nie zajmujesz się pieczeniem, po prostu zjedz pyszny kęs z herbatą.
Składniki
- agrest - 1 kg
- cukier - 800 g
- woda (filtrowane) – 800 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Agrest przygotuj i dokładnie spłucz.
Zagotuj wodę, dodaj cukier i gotuj przez 5-7 minut.
Dodaj agrest, wyłącz ogrzewanie i nalegaj pod pokrywką przez 2 godziny.
Odcedź syrop do osobnego rondla i ponownie zagotuj.
Dodaj jagody, wyjmij z pieca i odłóż na bok na 2 godziny.
Postaw patelnię na ogniu i gotuj przez 5 minut od wrzenia.
Rozłóż agrest w czystych, suchych słoikach, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy