Przygotuj pilaw na lunch z warzywami i kurczakiem. Idealnie byłoby użyć wieprzowiny lub wołowiny do takiego dania, ale jest to również bardzo smaczne. Okazuje się, że jest to lżejsza wersja, na którą mogą sobie pozwolić nawet ci, którzy przestrzegają diety.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz kurczaka pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na małe kawałki.
Pokrój marchewkę, zieloną fasolkę, obraną paprykę i cebulę.
W głębokim kotle rozgrzej olej roślinny, dodaj cebulę i marchewkę i smaż na złoty kolor.
Dodaj kurczaka i kontynuuj smażenie przez 7-10 minut, ciągle mieszając.
Dodaj paprykę, kukurydzę, zieloną fasolkę, zirę i czarny pieprz. Gotuj przez kolejne 10 minut.
Do kotła dodaj umyty ryż, gorącą wodę i sól.
Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po wyłączeniu nalegaj na pilaw w wyłączonym piekarniku przez 15-20 minut.