Istnieje wiele różnych sposobów przygotowania cukinii na zimę, a dziś proponuję spróbować takiej prostej sałatki. Jest łatwy w przygotowaniu, okazuje się bardzo smaczny, a także bardzo niedrogi, jeśli zaopatrzysz się w niego w sezonie.
Składniki
- cukinia - 2.5 kg
- marchew - 250 g
- liść laurowy - 5 sztuk
- Olej roślinny - 100 ml
- czarny pieprz - 1 łyżeczka
- cukier - 90 g
- sól - 2 art.
- włoskie zioła - 10 g
- ocet - 120 ml
- czosnek - 1 Głowa
- kolendra - 1 pęczek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dowolnie posiekaj cukinię i marchewkę, posiekaj czosnek kolendrą i wymieszaj.
Dodaj przyprawy i olej roślinny i pozostaw obrabiany przedmiot na pół godziny.
Zagotuj warzywa i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
Wlej ocet, wymieszaj i zwiń sałatkę do wysterylizowanych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy