Dżem feijoa to niezwykły przedmiot w naszych spiżarniach. Miłośnicy eksperymentów docenią ten egzotyczny przysmak. Idealnie nadaje się do serwowania ze świeżymi bułeczkami lub ciastkami lub może być stosowany jako nadzienie do ciast i ciast.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Feijoa spłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój owoce w cienkie plasterki.
Dobrze umyj cytrynę, usuń skórkę w dowolny dogodny sposób. Następnie wyciśnij sok z cytryny.
Przygotuj syrop. Zagotuj wodę na patelni, dodaj cukier, wymieszaj i podgrzej na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodaj skórkę i sok z cytryny, gotuj wszystko razem przez kolejne 5 minut, ciągle mieszając.
Zdejmij wrzący syrop z ognia, włóż do niego plastry feijoa, delikatnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
Następnie włóż dżem z powrotem do ognia i gotuj przez 5 minut po ugotowaniu, pamiętając o zamieszaniu.
Gorący dżem feijoa wlać do wcześniej wysterylizowanych małych słoików, zwinąć i schłodzić w pozycji do góry nogami w temperaturze pokojowej.