Klasyczny kawior z bakłażana to już czysta przyjemność. Nie bez powodu jest tak popularna. Ale nawet może być jeszcze ciekawszy i bardziej oryginalny. Na przykład, jeśli dodasz trochę suszonych śliwek. A potem powiem ci dokładnie, jak najlepiej to zrobić.
Składniki
- bakłażany - 1 kg
- suszone śliwki - 100 g
- śliwki - 150 g
- Olej roślinny - 100 ml
- Pasta pomidorowa - 60 g
- woda - 250 ml
- czosnek - 2-3 ząbki
- ocet jabłkowy - 2 art.
- sól - 1 łyżeczka
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Bakłażan pieczemy w piekarniku do miękkości, obieramy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
Zmiel śliwkę z pomidorem, czosnkiem i wodą w blenderze.
Drobno posiekaj suszone śliwki.
Wymieszaj wszystkie składniki oprócz octu i zagotuj obrabiany przedmiot.
Dusić przez 40 minut, wlać ocet i zwinąć kawior w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy