Często podczas gotowania Pizza staje się sucha. Z tym przepisem nigdy nie ma takich problemów. Pyszne calzone z kurczakiem i grzybami to arcydzieło kuchni włoskiej. Ciasto jest zawsze delikatne, a nadzienie soczyste i aromatyczne.
Składniki
- mąka - 400 g
- suche drożdże - 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 2 art.
- mleko - 250 ml
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
- filet z kurczaka (gotowane) – 200 g
- Grzyby - 100 g
- cebula - 1 rzecz
- Mozzarella - 100 g
- sos pomidorowy - 3 art.
- masło - 30 G
- zioła prowansalskie - do smaku
- Sol - 0,5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, drożdże, sól i cukier.
Dodaj masło, ciepłe mleko i zagnieść ciasto.
Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 30 minut.
Pokrój filet z kurczaka, mozzarellę, grzyby i obraną cebulę.
Podsmaż cebulę na maśle na złoty kolor.
Dodaj grzyby i kontynuuj gotowanie, aż wilgoć wyparuje.
Posyp solą, ziołami prowansalskimi i zdejmij z ognia.
Rozwałkuj ciasto cienkim ciastem.
Posmaruj połowę sosem pomidorowym.
Ułóż filety, smażone grzyby i mozzarellę.
Przykryj drugą połową ciasta i mocno przyklej krawędzie.
Połóż przedmiot na wyłożonej blasze do pieczenia i piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.