przekąski 12.06.2023

Calzone z kurczakiem i grzybami

35 min
4 porcje
Calzone z kurczakiem i grzybami
momen, stock.adobe.com
0

Często podczas gotowania Pizza staje się sucha. Z tym przepisem nigdy nie ma takich problemów. Pyszne calzone z kurczakiem i grzybami to arcydzieło kuchni włoskiej. Ciasto jest zawsze delikatne, a nadzienie soczyste i aromatyczne.

Składniki

do testu:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz przesianą mąkę, drożdże, sól i cukier.

Dodaj masło, ciepłe mleko i zagnieść ciasto.

Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 30 minut.

Pokrój filet z kurczaka, mozzarellę, grzyby i obraną cebulę.

Podsmaż cebulę na maśle na złoty kolor.

Dodaj grzyby i kontynuuj gotowanie, aż wilgoć wyparuje.

Posyp solą, ziołami prowansalskimi i zdejmij z ognia.

Rozwałkuj ciasto cienkim ciastem.

Posmaruj połowę sosem pomidorowym.

Ułóż filety, smażone grzyby i mozzarellę.

Przykryj drugą połową ciasta i mocno przyklej krawędzie.

Połóż przedmiot na wyłożonej blasze do pieczenia i piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy