Oprócz dań głównych zawsze powinno być coś na przekąskę. Doskonałą opcją byłby pasztet z wątroby wołowej z olejem. Czasami nadzienie miesza się z ziołami i czosnkiem. Oferuję Ci klasyczny przepis, a ty już postępujesz według własnego uznania.
Składniki
- wątroba wołowa - 600 g
- masło - 200 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 1 ząbek
- Olej roślinny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda - 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wątrobę wołową na małe kawałki i umieść na patelni.
Dodaj wodę i gotuj przez 30 minut.
Obierz cebulę i drobno posiekaj, zetrzyj marchewki.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju roślinnym do miękkości.
Umieść w misce blendera gotowaną wątrobę, smażoną, 15 g masła i obrany ząbek czosnku.
Pieprz, sól i zmiel na gładką masę.
Rozłóż papier do pieczenia na stole, ułóż pasztet grubą warstwą i spłaszcz.
Na wierzch dodaj warstwę masła. Dla wygody należy go wcześniej zmiękczyć.
Delikatnie zwiń bułkę i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Uwolnij gotowy pasztet z wątroby z papieru i pokrój na porcje.