przekąski 19.06.2023

pasztet z wątróbki wołowej z masłem

40 min
4 porcje
Pasztet z wątróbki wołowej z masłem
Y. A. Photo, stock.adobe.com
0

Oprócz dań głównych zawsze powinno być coś na przekąskę. Doskonałą opcją byłby pasztet z wątroby wołowej z olejem. Czasami nadzienie miesza się z ziołami i czosnkiem. Oferuję Ci klasyczny przepis, a ty już postępujesz według własnego uznania.

Składniki

  • wątroba wołowa - 600 g
  • masło - 200 g
  • marchew - 1 rzecz
  • cebula - 1 rzecz
  • czosnek - 1 ząbek
  • Olej roślinny - 2 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • woda - 2 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój wątrobę wołową na małe kawałki i umieść na patelni.

Dodaj wodę i gotuj przez 30 minut.

Obierz cebulę i drobno posiekaj, zetrzyj marchewki.

Podsmaż cebulę z marchewką na oleju roślinnym do miękkości.

Umieść w misce blendera gotowaną wątrobę, smażoną, 15 g masła i obrany ząbek czosnku.

Pieprz, sól i zmiel na gładką masę.

Rozłóż papier do pieczenia na stole, ułóż pasztet grubą warstwą i spłaszcz.

Na wierzch dodaj warstwę masła. Dla wygody należy go wcześniej zmiękczyć.

Delikatnie zwiń bułkę i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Uwolnij gotowy pasztet z wątroby z papieru i pokrój na porcje.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy