przekąski 22.01.2022

chipsy marchewkowe w piekarniku

30 min
2 porcje
Chipsy marchewkowe w piekarniku
Repli-Kate, stock.adobe.com
0

Chipsy marchewkowe są łatwe do przygotowania. Zwłaszcza jeśli masz specjalną obieraczkę do krojenia marchewki na cienkie plasterki. Jest kilka sztuczek, dzięki którym możesz upiec jasne warzywo bez utraty koloru i smaku.

Składniki

  • marchew - 2 kawałki
  • oliwa z oliwek - 40 ml
  • rozmaryn (suszone) – 0.5 łyżeczka
  • sól morska (mielona) – 0.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój marchewki w bardzo cienkie plasterki.

Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i skrop oliwą z oliwek. Ułóż marchewki w jednej warstwie i jeszcze raz skrop olejem.

Wyślij frytki do piekarnika w temperaturze 150 stopni. Po 10-15 minutach odwróć je na drugą stronę i wysusz jeszcze tyle samo.

Gdy frytki ostygną, posyp je posiekaną solą morską i rozmarynem.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy