Tak bardzo uwielbiam lody pistacjowe i tak trudno jest znaleźć w sklepie naprawdę smaczną markę. Kiedyś miałem dość tych poszukiwań i postanowiłem sam spróbować ugotować moją ulubioną ucztę. Wszystko okazało się łatwiejsze niż się wydaje.
Składniki
- pistacje (obrane niesolone) – 200 g
- śmietana (20%) – 500 ml
- jaja kurze - 1 rzecz
- cukier - 120 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel pistacje w młynku do Kawy na mąkę.
Ubij jajko z cukrem na pianę.
Kontynuując ubijanie, wlej szklankę rozgrzanej śmietany.
Ubij resztę śmietany osobno w gęstą pianę.
Połącz obie masy, dodaj pistacje i delikatnie wszystko wymieszaj.
Wlej masę do pojemnika i włóż do piekarnika.
Mieszaj lody co 30 minut przez pierwsze 2 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy