Jeśli kiedykolwiek próbowałeś domowych lodów – nie będziesz chciał wracać do kubków sklepowych. Co więcej, w domu można zrobić tak wiele ciekawych i niezwykłych rzeczy. Na przykład najbardziej prawdziwe lody z dyni.
Składniki
- śmietana - 250 ml
- Dynia - 200 g
- ricotta - 200 g
- cukier - 100 g
- żółtka - 3 kawałki
- pomarańcza - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz dynię, pokrój w drobną kostkę i gotuj do miękkości. Zmiel go blenderem na gładkie puree.
Zdejmij skórkę z pomarańczy cienką warstwą, włóż do śmietany i zagotuj. Zdejmij śmietanę z ognia i pozwól jej trochę zaparzyć – to dla smaku.
Ubij cukier z żółtkami mikserem, aż będzie gładki i dodaj do niego jeszcze gorącą śmietanę.
Wymieszaj masę, umieść ją w łaźni wodnej i gotuj, ciągle mieszając, przez 10 minut. Otrzymasz gładki krem. Pozwól mu całkowicie ostygnąć.
Ubij puree z dyni z ricottą i sokiem pomarańczowym za pomocą blendera zanurzeniowego.
Wymieszaj obie masy do uzyskania gładkości, wlej do formy do lodów i dokręć folią.
Wyślij przedmiot do zamrażarki na kilka godzin. W tym czasie wyjmuj go co 30-40 minut i ubijaj blenderem zanurzeniowym. Jest to konieczne, aby lody były jednorodne.
Po około 4-5 godzinach masy nie można już mieszać – niech w końcu stwardnieje.