Francja dała nam wiele pysznych deserów, a eklery można nazwać jednymi z najbardziej popularnych wśród nich. Ciasto przaśne idealnie komponuje się ze słodkim nadzieniem i czekoladą. Przygotowują się dość prosto, choć nie bez ich tajemnic!
Składniki
- mąka - 150 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- masło - 100 g
- cukier - 1 łyżeczka
- woda - 1 szkło
- sól - na czubku noża
- masło - 150 g
- mleko skondensowane - 1 Bank
- koniak - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz wodę i masło w rondlu. Gotuj masę przez 5 minut na małym ogniu.
Zdejmij patelnię z ognia, dodaj przesianą mąkę, sól, cukier i energicznie ugniataj.
Ubij masę mikserem, dodając jedno jajko na raz. Powinno być gęste ciasto z pięknym jedwabnym połyskiem.
Za pomocą worka do szprycowania ułóż eklery na blasze wyłożonej pergaminem.
Piecz przez 10 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni, następnie zmniejsz ogień do 175 stopni i piecz przez kolejne 10 minut.
Na śmietanę ubij mleko skondensowane, zmiękczone masło i koniak.
Aby uzyskać lukier, rozpuść masło na patelni. Dodaj cukier, mleko i kakao.
Wszystko dobrze wymieszaj i podgrzewaj przez 2-3 minuty na małym ogniu.
Schłodzić gotowe eklery, napełnić kremem i posmarować polewą czekoladową.