desery 22.01.2022

domowe eklery ze skondensowanym mlekiem

45 min
8 porcji
Domowe eklery ze skondensowanym mlekiem
Evgeny, stock.adobe.com
0

Francja dała nam wiele pysznych deserów, a eklery można nazwać jednymi z najbardziej popularnych wśród nich. Ciasto przaśne idealnie komponuje się ze słodkim nadzieniem i czekoladą. Przygotowują się dość prosto, choć nie bez ich tajemnic!

Składniki

do testu:
  • mąka - 150 g
  • jaja kurze - 4 kawałki
  • masło - 100 g
  • cukier - 1 łyżeczka
  • woda - 1 szkło
  • sól - na czubku noża
do kremu:
do glazury:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz wodę i masło w rondlu. Gotuj masę przez 5 minut na małym ogniu.

Zdejmij patelnię z ognia, dodaj przesianą mąkę, sól, cukier i energicznie ugniataj.

Ubij masę mikserem, dodając jedno jajko na raz. Powinno być gęste ciasto z pięknym jedwabnym połyskiem.

Za pomocą worka do szprycowania ułóż eklery na blasze wyłożonej pergaminem.

Piecz przez 10 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni, następnie zmniejsz ogień do 175 stopni i piecz przez kolejne 10 minut.

Na śmietanę ubij mleko skondensowane, zmiękczone masło i koniak.

Aby uzyskać lukier, rozpuść masło na patelni. Dodaj cukier, mleko i kakao.

Wszystko dobrze wymieszaj i podgrzewaj przez 2-3 minuty na małym ogniu.

Schłodzić gotowe eklery, napełnić kremem i posmarować polewą czekoladową.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy