Nie przejmuj się długim opisem przepisu. Warunkowo można go podzielić na trzy etapy: przygotowanie ciast piaskowych, śmietany twarogowej i galaretki. Aby zapobiec brązowieniu bananów, pokrój je tuż przed nalaniem galaretki.
Składniki
- masło - 200 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- mąka - 400 g
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- cukier - 100 g
- sól - na czubku noża
- śmietana (25% tłuszczu) – 350 ml
- twaróg - 200 g
- cukier - 100 g
- esencja waniliowa - 2 krople
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.
Dodaj pokruszone masło i zmiel rękami, aż stanie się kruche.
Dodaj lekko ubite jajka, zagnieść ciasto i podzielić na dwa identyczne kawałki. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Rozwałkuj każdy kawałek ciasta, połóż na blasze wyłożonej pergaminem i piecz przez 20-25 minut w 180 stopniach. W zależności od grubości ciasta może być potrzebny mniej lub więcej czasu.
Ubij schłodzoną śmietanę z cukrem.
Dodaj esencję waniliową i twaróg przetarty przez sito. Mieszaj, aż będzie gładka.
Rozcieńczyć galaretkę gorącą wodą i umieścić w chłodnym miejscu do ostygnięcia.
W pierścieniu do serwowania o odpowiedniej średnicy Złóż ciasto. Ułóż ciasta jeden na drugim, obficie smarując kremem.
Na wierzch posmaruj kremem, ładnie ułóż pokrojone banany.
Ostrożnie wlej schłodzoną galaretkę bananową i włóż ciasto do lodówki na 2-3 godziny.