desery 08.02.2022

ciasto bananowe z kremem twarogowym i galaretką

1 godz. 10 min.
14 porcji
Ciasto bananowe z kremem twarogowym i galaretką
Piotr Krzeslak, stock.adobe.com
0

Nie przejmuj się długim opisem przepisu. Warunkowo można go podzielić na trzy etapy: przygotowanie ciast piaskowych, śmietany twarogowej i galaretki. Aby zapobiec brązowieniu bananów, pokrój je tuż przed nalaniem galaretki.

Składniki

do ciast:
  • masło - 200 g
  • jaja kurze - 2 kawałki
  • mąka - 400 g
  • proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
  • cukier - 100 g
  • sól - na czubku noża
do kremu:
do galaretki bananowej:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz przesianą mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.

Dodaj pokruszone masło i zmiel rękami, aż stanie się kruche.

Dodaj lekko ubite jajka, zagnieść ciasto i podzielić na dwa identyczne kawałki. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Rozwałkuj każdy kawałek ciasta, połóż na blasze wyłożonej pergaminem i piecz przez 20-25 minut w 180 stopniach. W zależności od grubości ciasta może być potrzebny mniej lub więcej czasu.

Ubij schłodzoną śmietanę z cukrem.

Dodaj esencję waniliową i twaróg przetarty przez sito. Mieszaj, aż będzie gładka.

Rozcieńczyć galaretkę gorącą wodą i umieścić w chłodnym miejscu do ostygnięcia.

W pierścieniu do serwowania o odpowiedniej średnicy Złóż ciasto. Ułóż ciasta jeden na drugim, obficie smarując kremem.

Na wierzch posmaruj kremem, ładnie ułóż pokrojone banany.

Ostrożnie wlej schłodzoną galaretkę bananową i włóż ciasto do lodówki na 2-3 godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
1 komentarz