Biszkopt to jeden z najpopularniejszych deserów na świecie. Nie trzeba dodawać kremu ani impregnacji, samo ciasto biszkoptowe jest już bardzo smaczne. Przepisów na ten temat jest zaskakująco wiele. Dzisiaj spróbujmy ugotować go z prażonymi orzechami laskowymi.
Składniki
- jaja kurze - 5 sztuk
- cukier - 200 g
- mąka - 250 g
- orzechy laskowe - 100 g
- sól - 0,25 łyżeczka
- masło - 10 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Osusz orzechy laskowe na patelni i posiekaj w blenderze.
Podziel jajka na białka i żółtka.
Białka ubić solą na ostre szczyty.
W osobnej misce za pomocą czystego miksera ubij żółtka z cukrem.
Delikatnie wymieszaj półfabrykat białkowy z posiekanymi orzechami laskowymi, mąką i ubitymi żółtkami.
Rozłóż formę papierem do pieczenia, posmaruj masłem i wlej ciasto.
Piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Odwróć gotowy biszkopt do góry nogami i włóż do ostygnięcia na ruszcie.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy