Ażurowy kalafior urozmaica wszelkie puste miejsca. Nawet jasne sałatki z papryki, które na pierwszy rzut oka wcale nie wymagają uzupełnienia. Taki słoik to nie tylko pyszna przekąska, ale także doskonała dekoracja stołu.
Składniki
- kalafior - 300 g
- papryka - 4 kawałki
- marchew - 2 kawałki
- czosnek - 5 ząbki
- woda - 300 ml
- liść laurowy - 2 kawałki
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 łyżeczka
- cukier - 1 CZ. l.
- sól - 2 łyżeczka
- ocet - 1 art.
- papryka - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wszystkie warzywa na mniej więcej takie same kawałki i podziel kalafior na różyczki tej samej wielkości.
Dodaj ząbki czosnku i ułóż wszystko w słoikach.
Zagotuj wodę z solą, cukrem i przyprawami. Gotuj marynatę przez minutę i wlej ocet.
Napełnij warzywa gorącą marynatą i sterylizuj słoiki z półfabrykatami we wrzącej wodzie przez 10-15 minut. Rzuć sałatkę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy