Mógłbym długo wymieniać zalety takiego zbioru na zimę, ale uważam, że lepiej upewnić się o wszystkim z własnego doświadczenia. Przygotuj marynowaną paprykę bez sterylizacji, zwiń i po miesiącu możesz pobrać pierwszą próbkę.
Składniki
- papryka - 2 kg
- rozmaryn - 2 gałązki
- liście porzeczki - 6 sztuk
- ocet - 100 ml
- Olej roślinny - 120 ml
- czarny pieprz - 6 groszek
- cukier - 180 g
- sól - 60 g
- woda (oczyszczona) – 2,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj paprykę, obierz nasiona i łodygi, pokrój w małe plasterki.
W dużym rondlu zagotuj wodę.
Dodaj liście porzeczki, rozmaryn, czarny pieprz, cukier, sól i olej.
Dodaj posiekaną paprykę i gotuj przez 5 minut.
Dodaj ocet i gotuj przez kolejne 3 minuty.
Ostrożnie włóż paprykę do wysterylizowanych słoików, zalej wrzącą marynatą i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy