Wszyscy podziwiają moje pikle, ponieważ umiem je odpowiednio ugotować. Spróbuj i jesteś jednym z moich ulubionych przepisów. Przygotuj chrupiące marynaty z cebulą i marchewką na zimę. Gwarantuję, że będziesz zadowolony z wyników.
Składniki
- ogórki - 3 kg
- marchew (młoda) – 200 g
- cebula - 3 kawałki
- czosnek - 100 g
- koperek - 50 g
- czarny pieprz - 6 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
- nasiona gorczycy - 0,5 CZ. l.
- ocet - 60 ml
- kwas cytrynowy - 0,5 CZ. l.
- cukier - 100 G
- sól - 80 G
- woda - 2,7 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz ogórki i moczyć przez 3 godziny w zimnej wodzie.
Pokrój marchewki i obraną cebulę na małe kawałki.
Złóż koperek, przyprawy, obrane ząbki czosnku, marchewkę, cebulę i ogórki do słoików.
Wlać do góry wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i pozostawić na 20-30 minut.
Odcedź na patelni, dodaj kwas cytrynowy, cukier i sól.
Gotuj przez 2 minuty, dodaj wódkę i natychmiast zdejmij z ognia.
Wlać wrzącą marynatę do słoików, zwinąć, odwrócić do góry nogami i dobrze owinąć grubym ręcznikiem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy