Kiedy po raz pierwszy spróbowałem bakłażana z grzybami po koreańsku, uderzyło mnie ich niezwykłe i smaczne połączenie. Potem postanowiłem spróbować ugotować je sam i byłem mile zaskoczony, jak proste i szybkie było. Przygotowanie będzie doskonałą przekąską lub częścią dania głównego.
Składniki
- bakłażany - 1 kg
- Grzyby - 500 g
- marchew - 500 g
- cebula - 300 g
- papryka - 300 g
- czosnek - 5 ząbki
- Zieleń - 1 pęczek
- sól - 40 g
- cukier - 65 g
- ocet - 80 ml
- nasiona gorczycy - 1 art.
- Zira - 0.5 łyżeczka
- papryka - 1 CZ. l.
- mielony czarny pieprz - 0.5 cz. i
- mielona kolendra - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj marchewki na koreańskiej tarce, pokrój paprykę w paski, a cebulę w pióra.
Posiekaj czosnek i zioła. Wymieszaj wszystkie te składniki z octem i przyprawami i pozostaw na pół godziny.
Grzyby i bakłażany również pokrój losowo. Smaż je na oleju, aż będą rumiane oddzielnie.
Dodaj grzyby i bakłażany do warzyw, wymieszaj i pozostaw na kolejne pół godziny.
Włóż przedmiot do sterylnych słoików, sterylizuj przez kolejne 20 minut we wrzącej wodzie i zwiń na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy