Kiedy natknę się na dobry kawałek wieprzowiny na rynku, zdecydowanie gotuję z nim gulasz warzywny. To danie jest chętnie spożywane przez wszystkich domowników, a cieszę się również, że gotowanie jest bardzo proste. Opowiadam sprawdzony przepis!
Składniki
- wieprzowina (osheek) – 400 g
- pieczarki - 300 g
- ziemniaki - 300 g
- marchew - 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- pomidory - 200 G
- masło - 80 g
- liść laurowy (mielony) – 0,5 łyżeczka
- ziele angielskie - 3 groszek
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda (oczyszczona) – 1,5 szklanki
- pietruszka (do podania) – 3 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój.
U podstawy pomidorów wykonaj nacięcia w kształcie krzyża, sparz wrzącą wodą, obierz i pokrój.
Posiekaj pieczarki, obraną cebulę i ziemniaki.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj wieprzowinę i smaż przez 7-10 minut. Mieszaj, aby mięso było równomiernie zarumienione ze wszystkich stron.
Dodaj cebulę, marchewkę, ziele angielskie i zmielony liść laurowy. Gotuj przez kolejne 5 minut.
Przenieś mięso do głębokiego garnka, wlej gorącą wodę i gotuj przez pół godziny po ugotowaniu.
Na pozostałym oleju usmaż pieczarki.
Do garnka z wieprzowiną wsyp ziemniaki, pomidory i pieczarki. Dusić wszystko razem przez 15 minut.
Sól, pieprz i wyłącz ogrzewanie.
Podawaj danie na gorąco, posypane drobno posiekaną natką pietruszki.