Proponuję dodać pieczonego morszczuka z ryżem do swojego menu dietetycznego. Pyszne danie jest przygotowywane w bardzo prosty sposób. Możesz użyć dowolnego ryżu: brązowego, okrągłego lub gotowanego na parze. Najważniejsze jest, aby wcześniej ugotować go w osolonej wodzie!
Składniki
- morszczuk (filet) – 500 g
- ryż (gotowane) – 250 g
- sok z cytryny - 2 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- pietruszka (do zgłoszenia) – 3 gałązki
- cytryna (do zgłoszenia) – 2 kółko
Przepis na gotowanie krok po kroku
Morszczuk opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Posyp rybę solą, mielonym pieprzem i pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej.
Dodaj sok z cytryny i połowę oliwy z oliwek. Posmaruj morszczuka silikonową szczoteczką ze wszystkich stron.
Ryż wymieszaj z mielonym czarnym pieprzem, solą i pozostałą oliwą z oliwek.
Wyłóż formę papierem do pieczenia i ułóż warstwę ryżu.
Rozłóż morszczuka na wierzchu, przykryj podwójną warstwą folii i wyślij na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Ostrożnie zdejmij folię i kontynuuj pieczenie przez kolejne 10 minut.
Podawaj gotowe danie z posiekaną natką pietruszki i plasterkami cytryny.