Podobnie jak większość dań kuchni środkowoazjatyckiej, pilaw jest przygotowywany z aromatycznymi przyprawami. Oprócz zwykłej ziry, liścia laurowego i czarnego pieprzu radzę dodać kurkumę. Nie tylko nada pilawowi piękny żółty kolor, ale także uzupełni go oryginalnym smakiem.
Składniki
- wieprzowina - 600 g
- ryż - 1,5 szklanki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 100 ml
- kurkuma - 0,5 łyżeczka
- liść laurowy (mielony) – 0,5 łyżeczka
- czarny pieprz - 3 groszek
- ziele angielskie - 3 groszek
- Zira - 0,5 CZ. l.
- pietruszka (do zgłoszenia) – 2 gałązki
- cytryna (do podania) – pół
- sól - do smaku
- woda (oczyszczona) – 1,2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, lekko osusz i pokrój na małe kawałki.
Pokrój marchewki na małe kostki, obierz cebulę i posiekaj.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę z marchewką i smaż na złoty kolor.
Dodaj wieprzowinę, zirę, kurkumę, liść laurowy, ziele angielskie i czarną paprykę. Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu, intensywnie mieszając.
Przenieś pieczeń z mięsem do głębokiego rondla, wlej 1,5 szklanki gorącej wody, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny.
Dodaj umyty ryż, sól, pozostałą wodę i gotuj przez kolejne 25-30 minut.
Gotowy pilaw nalegaj 20 minut pod pokrywką. Podawać z posiekaną natką pietruszki i posiekaną cytryną.