Ostatnio bardzo lubiłem połączenie mięsa i orzechów, więc spróbowałem zrobić gołąbki z wołowiną i orzechami włoskimi. Okazało się tak smaczne, że następnego dnia moi domownicy już poprosili o powtórzenie. Dzielę się z wami przepisem!
Składniki
- kapusta (Biała) – 1 Kochan
- bulion mięsny - 800 ml
- sos pomidorowy - 180 ml
- sól - do smaku
- mielona wołowina - 350 g
- okrągły ryż - 200 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- orzechy włoskie - 1 szklanka
- cebula - 2 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- Olej roślinny - 50 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wytnij łodygę i umieść kapustę w garnku z wrzącą wodą.
Okresowo wyjmuj kapustę z patelni i zdejmij gotowe liście widelcem. Kontynuuj procedurę, aż usuniesz wszystkie odpowiednie liście.
Ryż opłucz, włóż do głębokiej miski i zalej wrzącą wodą przez 15 minut.
Orzechy włoskie usmażyć na suchej patelni i zmielić w blenderze.
Zetrzyj marchewki na grubej tarce, obierz cebulę i drobno posiekaj.
Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę na złoty kolor, dodaj marchewki i kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut.
Weź część smażenia do nadzienia, dodaj sos pomidorowy do reszty, 1 szklankę bulionu i gotuj przez 10 minut.
Połącz mięso mielone, smażenie, jajko, orzechy, ryż, zmielony czarny pieprz i sól. Dobrze zagnieść masę rękami.
Połóż trochę mięsa mielonego na krawędzi liścia kapusty i zwiń go kopertą. Powtórz z pozostałymi liśćmi.
Przykryj dno patelni liśćmi kapusty, luźno ułóż gołąbki na wierzchu.
Dodaj wrzący bulion, pieczeń pomidorową, sól i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę na małym ogniu.