Czy podróż do Grecji jest ponownie opóźniona? Następnie zafunduj sobie przynajmniej grecką musakę. Zasadniczo jest to zapiekanka z bakłażana i mielonego mięsa. Sos beszamelowy jest koniecznie używany jako wypełnienie. W poniższym przepisie wszystko jest szczegółowo opisane.
Składniki
- bakłażany - 600 g
- mięso mielone - 450 g
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- oliwa z oliwek - 80 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- pietruszka (do dekoracji) – 1 gałązka
- mleko (ciepły) – 2 szklanki
- mąka - 4 art.
- ser (solidny) – 100 G
- jaja kurze - 2 kawałki
- masło - 60 G
- gałka muszkatołowa (mielony) – do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażany w plasterki i moczyć przez 10 minut w słonej wodzie.
Obierz cebulę, czosnek i drobno posiekaj.
Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce.
Roztop masło na patelni, dodaj mąkę i smaż przez 2-3 minuty.
Dodaj ciepłe mleko i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje.
Wlej lekko ubite jajka, intensywnie mieszając.
Dodaj sól, gałkę muszkatołową i ser. Wymieszaj i zdejmij z ognia.
Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę na złoty kolor.
Dodaj mięso mielone i smaż do miękkości. Ugniataj wszystkie grudki szpatułką.
Sól, pieprz i dodaj posiekany czosnek.
Na osobnej patelni podsmaż bakłażany na złoty kolor z obu stron.
W wysmarowanej formie ułóż połowę bakłażana, a następnie warstwę mięsa mielonego.
Ułóż pozostałe bakłażany na wierzchu i polej sosem.
Piecz musakę przez 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Wyjmij z piekarnika, ostudź i udekoruj natką pietruszki.