Niewiele osób będzie mogło zrezygnować z pachnącej kaczki pieczonej w soku pomarańczowym. W połączeniu z słodko-kwaśnym owocem okazuje się zaskakująco smaczny i soczysty. Ptak będzie bardziej miękki, jeśli Rękaw nie zostanie przecięty. Uwielbiam chrupiącą skórkę, więc przez ostatnie 15 minut pieczę kaczkę otwartą.
Składniki
- Kaczka (na 1,5-2 kg) – 1 tusza
- pomarańczowy - 3 kawałki
- sos sojowy - 2 art.
- czosnek - 3 ząbki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- koperek (do dekoracji) – pół
Przepis na gotowanie krok po kroku
Namocz umytą kaczkę przez jeden dzień w zimnej wodzie. Jeśli to możliwe, zmień wodę 2-3 razy.
Ponownie opłucz ptaka i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi.
Pomarańczę sparzyć wrzącą wodą, pokroić na pół i wycisnąć sok. Pokrój połowę na kliny i odstaw do podania.
Osobno wymieszaj zmielony czosnek, sos sojowy, sól, zmielony czarny pieprz i sok pomarańczowy.
Obficie posmaruj kaczkę tą pomarańczową marynatą i pozostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
Włóż kaczkę do rękawa do pieczenia i wyślij na 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Wytnij rękaw, zmniejsz ogień do 160 stopni i piecz przez kolejne 15 minut.
Podawaj gotowe danie, dekorując plasterkami pomarańczy i koperkiem.