Dla odmiany ugotuj dziś ucho karpia. Udaj się na targ i znajdź najświeższe ryby. Łatwo to rozpoznać po zapachu: nowo złowiony karp ładnie pachnie wodą rzeczną. Sprawdź też skrzela – powinny być różowe.
Składniki
- Karp (2-2, 5 kg) – 1 tusza
- ziemniaki - 400 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 5 ząbki
- liść laurowy - 2 kawałki
- Mieszanka groszku pieprzowego - 0,5 łyżeczka
- sól - 35 g
- woda - 5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Karp opłucz, usuń łuski, wypatrosz i ponownie spłucz.
Pokrój rybę na kawałki średniej wielkości i zalej zimną wodą przez pół godziny.
Pokrój marchewki i obrane ziemniaki.
Umieść warzywa w garnku z wodą, dodaj przyprawy i obrane ząbki czosnku. Gotuj przez 15 minut.
Dodaj kawałki karpia i całe cebule. Gotuj przez kolejne 15 minut.
Wyłowić cebulki i wyrzucić, posolić i po 2 minutach zdjąć patelnię z ognia.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy