pierwsze dania 27.01.2023

ucho karpia w domu

50 min
8 porcji
Ucho karpiowe w domu
nikolaydonetsk, stock.adobe.com
0

Dla odmiany ugotuj dziś ucho karpia. Udaj się na targ i znajdź najświeższe ryby. Łatwo to rozpoznać po zapachu: nowo złowiony karp ładnie pachnie wodą rzeczną. Sprawdź też skrzela – powinny być różowe.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Karp opłucz, usuń łuski, wypatrosz i ponownie spłucz.

Pokrój rybę na kawałki średniej wielkości i zalej zimną wodą przez pół godziny.

Pokrój marchewki i obrane ziemniaki.

Umieść warzywa w garnku z wodą, dodaj przyprawy i obrane ząbki czosnku. Gotuj przez 15 minut.

Dodaj kawałki karpia i całe cebule. Gotuj przez kolejne 15 minut.

Wyłowić cebulki i wyrzucić, posolić i po 2 minutach zdjąć patelnię z ognia.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy