pierwsze dania 22.01.2022

ucho łososia, dorsza i jęczmienia jęczmiennego

1 godz. 5 min.
6 porcji
Ucho z łososia, dorsza i jęczmienia jęczmiennego
Maria_Galushkina, stock.adobe.com
0

Wielu kucharzy dodaje do ucha różne zboża, aby było jeszcze grubsze i bardziej satysfakcjonujące. Dziś proponuję wypróbować ciekawy przepis z jęczmieniem perłowym. Ugotujemy go z fileta z łososia i dorsza. Niesamowite danie o niesamowitym smaku!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz jęczmień i moczyć przez pół godziny w wodzie.

Filety z łososia i dorsza opłucz, pokrój na małe kawałki.

Obierz ziemniaki i cebulę, pokrój. Zetrzyj marchewki.

Włóż dorsza i liść laurowy do rondla, zalej zimną wodą i gotuj przez 20 minut.

Dorsza wyłowić łyżką cedzakową i odłożyć na bok.

Dodaj łososia, jęczmień i ziemniaki do garnka. Gotuj przez pół godziny na małym ogniu.

Podsmaż cebulę z marchewką na oleju roślinnym na złoty kolor.

W rondelku z uchem wsyp smażyć, dorsza i skórkę z cytryny. Kontynuuj gotowanie przez 5 minut.

Sól, wyłącz i pozostaw pod przykryciem na 10 minut.

Podczas serwowania dodaj posiekany koperek.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy