Wielu kucharzy dodaje do ucha różne zboża, aby było jeszcze grubsze i bardziej satysfakcjonujące. Dziś proponuję wypróbować ciekawy przepis z jęczmieniem perłowym. Ugotujemy go z fileta z łososia i dorsza. Niesamowite danie o niesamowitym smaku!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz jęczmień i moczyć przez pół godziny w wodzie.
Filety z łososia i dorsza opłucz, pokrój na małe kawałki.
Obierz ziemniaki i cebulę, pokrój. Zetrzyj marchewki.
Włóż dorsza i liść laurowy do rondla, zalej zimną wodą i gotuj przez 20 minut.
Dorsza wyłowić łyżką cedzakową i odłożyć na bok.
Dodaj łososia, jęczmień i ziemniaki do garnka. Gotuj przez pół godziny na małym ogniu.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju roślinnym na złoty kolor.
W rondelku z uchem wsyp smażyć, dorsza i skórkę z cytryny. Kontynuuj gotowanie przez 5 minut.
Sól, wyłącz i pozostaw pod przykryciem na 10 minut.
Podczas serwowania dodaj posiekany koperek.