półfabrykaty na zimę
 07.02.2023
galaretka - pięć minut czerwonej porzeczki bez pestek
 15 min
 10 porcji
Piękny kolor, przyjemny smak i pyszny zapach! A ile witamin w jednej łyżce! Wszystko to o cudownej galaretce-pięciominutowej czerwonej porzeczki. Lepiej gotować bez pestek. Mówię Ci, jak to robię.
Składniki
- czerwona porzeczka - 3 kg
 - cukier - 1,5 kg
 - żelatyna - 25 g
 - woda (gotowany) – 150 ml
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Żelatynę zalać wodą i odstawić na 15 minut.
Posortuj czerwone porzeczki, włóż do durszlaka i spłucz.
Zmiel jagody w blenderze, a następnie przetrzyj przez sito.
Powstałe puree wymieszaj z cukrem i gotuj przez 5 minut po ugotowaniu.
Zdejmij patelnię z ognia, wlej żelatynę i wymieszaj.
Rozłóż gorącą galaretkę w czystych, suchych słoikach i zwiń.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy