półfabrykaty na zimę
07.02.2023
galaretka - pięć minut czerwonej porzeczki bez pestek
15 min
10 porcji
Piękny kolor, przyjemny smak i pyszny zapach! A ile witamin w jednej łyżce! Wszystko to o cudownej galaretce-pięciominutowej czerwonej porzeczki. Lepiej gotować bez pestek. Mówię Ci, jak to robię.
Składniki
- czerwona porzeczka - 3 kg
- cukier - 1,5 kg
- żelatyna - 25 g
- woda (gotowany) – 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Żelatynę zalać wodą i odstawić na 15 minut.
Posortuj czerwone porzeczki, włóż do durszlaka i spłucz.
Zmiel jagody w blenderze, a następnie przetrzyj przez sito.
Powstałe puree wymieszaj z cukrem i gotuj przez 5 minut po ugotowaniu.
Zdejmij patelnię z ognia, wlej żelatynę i wymieszaj.
Rozłóż gorącą galaretkę w czystych, suchych słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy