szmaragdowy dżem agrestowy z liśćmi wiśni

30 min
4 porcje
Szmaragdowy dżem agrestowy z liśćmi wiśni
I.H, stock.adobe.com
0

Podobny przepis zastosowali kucharze Catherine Second. Szmaragdowy dżem agrestowy z liśćmi wiśni był ulubionym przysmakiem cesarzowej. Przygotowanie go w domu nie jest trudne. Opisuję przepis w szczegółach.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zalej liście wiśni wodą, gotuj przez 5 minut i ostudź.

Odcedź powstały bulion przez podwójną warstwę gazy.

Agrest umieścić na patelni, zalać bulionem i pozostawić do namoczenia na 8 godzin.

Odcedź syrop do osobnego naczynia, dodaj cukier i gotuj przez 5 minut.

Dodaj agrest i gotuj przez 15 minut na minimalnym ogniu.

Ułóż dżem w czystych, suchych słoikach, zwiń i zawiń grubym ręcznikiem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy