Podobny przepis zastosowali kucharze Catherine Second. Szmaragdowy dżem agrestowy z liśćmi wiśni był ulubionym przysmakiem cesarzowej. Przygotowanie go w domu nie jest trudne. Opisuję przepis w szczegółach.
Składniki
- agrest (zielony) – 1 kg
- liście wiśni - 50 g
- cukier - 600 g
- woda - 250 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej liście wiśni wodą, gotuj przez 5 minut i ostudź.
Odcedź powstały bulion przez podwójną warstwę gazy.
Agrest umieścić na patelni, zalać bulionem i pozostawić do namoczenia na 8 godzin.
Odcedź syrop do osobnego naczynia, dodaj cukier i gotuj przez 5 minut.
Dodaj agrest i gotuj przez 15 minut na minimalnym ogniu.
Ułóż dżem w czystych, suchych słoikach, zwiń i zawiń grubym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy