Zdarza się, że rodzinne wakacje przypadają na czas postu. W takim przypadku proponuję nie rezygnować z deseru, ale przygotować chude ciasto z czerwonego aksamitu. Ciasto ugniata się bez jajek i mleka, a do kremu używa się kremu kokosowego.
Składniki
- mąka - 320 g
- nasiona lnu - 2 art.
- cukier - 1,5 szklanki
- kakao - 1 art.
- barwnik spożywczy (czerwony) – 1 łyżeczka
- mleko kokosowe - 230 ml
- Olej roślinny - 120 ml
- ocet - 1 łyżeczka
- soda spożywcza - 1 łyżeczka
- Sol - na czubku noża
- woda - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel nasiona lnu w młynku do kawy, przenieś do miski i zalej wrzącą wodą przez 10 minut.
Wymieszaj mąkę, kakao, cukier, sodę i sól.
Dodaj mleko kokosowe, ocet, olej i półfabrykat lnu.
Wymieszaj, dodaj barwnik spożywczy i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
Włóż ciasto do przygotowanej formy i piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Schłodzić gotowe ciasto, wyjąć z formy i pokroić w poprzek na trzy identyczne części. Powinieneś dostać trzy cienkie ciasta.
Schłodzoną śmietanę wymieszaj z cukrem pudrem, skrobią i dobrze ubij.
Złóż ciasto, obficie posmaruj kremem.