Uwielbiam pianki w czekoladzie, ale ciągle nie lubię znaczków sklepowych. Coś zbyt słodkiego, zbyt wytrawnego lub bez smaku lukier-ciągle coś jest nie tak. Pewnego dnia miałem dość ciągłego szukania idealnego rozwiązania i próbowałem zrobić takie pianki w domu. Okazało się, że nic skomplikowanego!
Składniki
- jabłka - 6 sztuk
- cukier - 600 g
- gorzka czekolada - 50 g
- agar-agar - 9 g
- białka jaj - 1 rzecz
- cukier waniliowy - 20 g
- woda - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz jabłka i piecz w kuchence mikrofalowej lub piekarniku do miękkości. Zmiel blenderem.
Gotuj puree na małym ogniu przez 4-5 minut. Dodaj cukier waniliowy, zdejmij z ognia, przykryj folią i ostudź.
Wymieszaj agar-agar z wodą, zagotuj i gotuj przez 4-5 minut.
Dodaj cukier i wymieszaj. Gotuj syrop przez około 5 minut i zdejmij z ognia.
Ubij białko z musem jabłkowym na puszystą białą masę.
Wlej syrop cienkim strumieniem, kontynuując ubijanie.
Uformuj pianki za pomocą strzykawki do ciasta na pergaminie i pozostaw do zestalenia.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
Zanurz Pianki i ponownie pozwól im stwardnieć.