desery 17.07.2023

pianki w czekoladzie

1 godz. 30 min.
4 porcje
Pianki w czekoladzie
ferumov, stock.adobe.com
0

Uwielbiam pianki w czekoladzie, ale ciągle nie lubię znaczków sklepowych. Coś zbyt słodkiego, zbyt wytrawnego lub bez smaku lukier-ciągle coś jest nie tak. Pewnego dnia miałem dość ciągłego szukania idealnego rozwiązania i próbowałem zrobić takie pianki w domu. Okazało się, że nic skomplikowanego!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz jabłka i piecz w kuchence mikrofalowej lub piekarniku do miękkości. Zmiel blenderem.

Gotuj puree na małym ogniu przez 4-5 minut. Dodaj cukier waniliowy, zdejmij z ognia, przykryj folią i ostudź.

Wymieszaj agar-agar z wodą, zagotuj i gotuj przez 4-5 minut.

Dodaj cukier i wymieszaj. Gotuj syrop przez około 5 minut i zdejmij z ognia.

Ubij białko z musem jabłkowym na puszystą białą masę.

Wlej syrop cienkim strumieniem, kontynuując ubijanie.

Uformuj pianki za pomocą strzykawki do ciasta na pergaminie i pozostaw do zestalenia.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.

Zanurz Pianki i ponownie pozwól im stwardnieć.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy