Jagodowe i owocowe pianki szybko stają się znane – wszystko jest jasne i przewidywalne. A co, jeśli powiem, że możesz zrobić również ptasie mleczko warzywne? Marchewki są idealne, ale pamiętaj, aby wybrać soczyste i słodkie warzywa korzeniowe. Najlepiej młodzi.
Składniki
- jabłka - 5-6 sztuk
- marchew - 2-3 kawałki
- cukier - 1.5 szklanki
- białka jaj - 6 sztuk
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- żelatyna - 10 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wyciśnij sok z marchwi w dowolny sposób i odcedź. Potrzebujesz 50 ml.
Obierz i pokrój jabłka. Piec do miękkości w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej.
Ubij jabłka blenderem i wymieszaj z cukrem.
Gotuj puree na małym ogniu, aż zgęstnieje.
Namocz żelatynę w soku z marchwi.
Ubij białka na jędrne szczyty i wymieszaj z musem jabłkowym.
Dodaj sok z cytryny i żółtkę, wszystko ponownie wymieszaj i wlej do formy.
Wyślij do lodówki, aż stwardnieje, pokrój Pianki i w razie potrzeby zawiń w cukier puder.