Dawno, dawno temu pastylka była jednym ze sposobów na zachowanie jagód i owoców przez długi czas. Szczególnie często przygotowywano ją w klasztorach, ponieważ pastylkę można spożywać nawet w okresie postu. Teraz jest to popularny zdrowy i bardzo smaczny przysmak na herbatę. Dzielę się przepisem na wiśnie!
Składniki
- wiśnia - 1 kg
- cukier (lub słodzik) – 200 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki z wiśni i zagotuj.
Dusić przez 5 minut i dodać cukier lub substytut do smaku.
Gotuj wszystko razem przez kolejne 7-10 minut na małym ogniu.
Ubij masę blenderem i połóż cienką warstwę na pergaminie.
Suszyć pastylkę przez 5-6 godzin w suszarce zgodnie z instrukcją lub w uchylonym piekarniku w minimalnej temperaturze.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy