Wszyscy miłośnicy pikantnych pikantnych smaków z pewnością pokochają takie orzeźwiające lody z nutami imbiru. Przygotowanie jest o wiele łatwiejsze niż mogłoby się wydawać. A potem powiem Ci, jak to zrobić poprawnie!
Składniki
- mleko - 350 ml
- śmietana (tłuste) – 350 ml
- imbir - 1 korzeń
- kandyzowane owoce (imbir) – 1 garść
- cukier - 125 g
- żółtka - 6 sztuk
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj mleko ze śmietaną, dodaj cienko pokrojony korzeń imbiru i zagotuj.
Ubij żółtka z cukrem do piany.
Odcedź mieszaninę mleka i wlej cienkim strumieniem do żółtek, kontynuując ubijanie.
Rozgrzej całą masę na małym ogniu, aż zgęstnieje.
Wlej do formy, Wyślij do zamrażarki i pozwól jej trochę stwardnieć.
Dodaj kandyzowane owoce, wymieszaj masę i pozwól jej stwardnieć do końca.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy