Niedzielny poranek powinien być wyjątkowy. Wstań trochę później, zaparz sobie filiżankę aromatycznej herbaty i przygotuj pyszne serniki z twarogu z rodzynkami. Radzę skorzystać z mojego przepisu. Gotuję na nim od wielu lat i znam wszystkie proporcje na pamięć.
Składniki
- twaróg - 500 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- rodzynki - garść
- cukier - 3 art.
- mąka - 150 g
- wanilina - na czubku noża
- sól - na czubku noża
- olej kokosowy (do smażenia) – 50 g
- woda - 1 szklanka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rodzynki zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić na 10 minut.
Odcedź, połóż rodzynki na ręczniku i osusz.
Zmiel twaróg w blenderze lub przetrzyj przez sito.
Dodaj jajka, cukier, sól, wanilinę, rodzynki i połowę mąki. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Uformuj serniki, każdy dokładnie odkurz pozostałą mąką.
Smaż serniki na oleju kokosowym na złoty kolor po obu stronach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy