desery 22.01.2022

ciasto tiramisu

55 min
6 porcji
Ciastko tiramisu
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

Przygotowałeś się do gotowania tiramisu, a Ciasteczka się skończyły? Nie ma znaczenia, ulubiony deser można przygotować bez niego. Aby to zrobić, musisz upiec ciasto biszkoptowe. Do ciasta dodaję trochę kakao, a krem wolę robić ze śmietany i mascarpone.

Składniki

na biszkopt:
  • jaja kurze - 5 sztuk
  • mąka - 100 g
  • cukier - 100 g
  • proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
  • kakao - 3 art.
  • masło (do smarowania form) – 10 g
do kremu:
do impregnacji:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę.

Dodaj kakao i przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszaj, aż będzie gładka.

Wlej ciasto do wysmarowanej formy i piecz przez pół godziny w temperaturze 180 stopni.

Gotowe ciasto można pokroić w kwadraty lub wycisnąć okrągłe półfabrykaty szklanką.

Ubij śmietanę z cukrem pudrem.

W małych porcjach dodaj mascarpone i wymieszaj.

Wymieszaj kawę z koniakiem i wlej do szerokiego naczynia. Pożądane jest, aby warstwa płynu nie była większa niż 0,5 centymetra.

Włóż biszkopty do formy z kawą na 10 sekund.

Za pomocą strzykawki do ciasta nałóż grubą warstwę kremu na biszkopt.

Na wierzchu można sadzić okrągłe kulki kremu, posypać kakao lub ziarnami kawy. Przed podaniem deser należy odstawić do lodówki na 5-6 godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy