Uwielbiam lody, więc często robię je w domu. W zależności od nastroju używam różnych składników i dodatków. Latem najczęściej są to owoce i jagody, a zimą lody czekoladowe od wielu lat niezmiennie pozostają moim ulubionym. Dzielę się z Tobą przepisem.
Składniki
- żółtka - 5 sztuk
- cukier puder - 3 art.
- gorzka czekolada - 250 g
- śmietana (33% tłuszczu) – 200 ml
- mleko - 400 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śmietanę i mleko wymieszaj na patelni, zagotuj i natychmiast zdejmij z ognia.
Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i mieszaj, aż będzie gładka.
Ubij żółtka osobno z cukrem pudrem.
Bez przerywania pracy miksera wlej półfabrykat czekoladowy. Ubijaj wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty.
Wlej powstałą masę do rondla i umieść na małym ogniu. Rozgrzej do 80 stopni i ostudź do temperatury pokojowej.
Włóż do przygotowanej formy i włóż do zamrażarki na 6 godzin. Przez pierwsze 3 godziny co 40 minut wyjmuj lody i ubijaj mikserem.