Nie ma nic lepszego niż wyjęcie gotowego kompotu ze spiżarni zimą. Oferuję pyszny przepis na kompot truskawkowy. Jeśli masz dość dżemów truskawkowych, kompot zachwyci Cię zimą słodkim i przyjemnym smakiem.
Składniki
- truskawka - 2 kg
- cukier - 350 g
- woda - 4 l
- kwas cytrynowy - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj słoiki na kompot. Biorę półlitrowe słoiki. Ta objętość wystarczy, aby wypić cały kompot na raz. Opłucz i osusz słoiki.
Dobrze opłucz truskawki, usuń liście. Ułóż truskawki w słoikach tak, aby 1/3 słoika była pełna.
Napełnij słoiki wrzącą wodą. Odstaw na 15 minut. Spuść wodę na patelnię, podpal. Dodaj cukier i dobrze wymieszaj. Zagotuj syrop, dodaj kwas cytrynowy, wymieszaj i wyłącz ogień.
Wlej truskawki gorącym syropem, zwiń i umieść w ciemnym miejscu. Zawiń w ręcznik, gdy ostygnie, Schowaj tam, gdzie przechowujesz konserwację.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy