kompot truskawkowy na zimę bez sterylizacji

49 min
4 porcje
Kompot truskawkowy na zimę bez sterylizacji
Petr, stock.adobe.com
0

Nie ma nic lepszego niż wyjęcie gotowego kompotu ze spiżarni zimą. Oferuję pyszny przepis na kompot truskawkowy. Jeśli masz dość dżemów truskawkowych, kompot zachwyci Cię zimą słodkim i przyjemnym smakiem.

Składniki

  • truskawka - 2 kg
  • cukier - 350 g
  • woda - 4 l
  • kwas cytrynowy - 20 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj słoiki na kompot. Biorę półlitrowe słoiki. Ta objętość wystarczy, aby wypić cały kompot na raz. Opłucz i osusz słoiki.

Dobrze opłucz truskawki, usuń liście. Ułóż truskawki w słoikach tak, aby 1/3 słoika była pełna.

Napełnij słoiki wrzącą wodą. Odstaw na 15 minut. Spuść wodę na patelnię, podpal. Dodaj cukier i dobrze wymieszaj. Zagotuj syrop, dodaj kwas cytrynowy, wymieszaj i wyłącz ogień.

Wlej truskawki gorącym syropem, zwiń i umieść w ciemnym miejscu. Zawiń w ręcznik, gdy ostygnie, Schowaj tam, gdzie przechowujesz konserwację.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy