Jeśli cukinia zostanie pokrojona na najcieńsze wstążki przed marynowaniem – będą jeszcze bardziej nasycone smakiem i aromatem dodatków. Zmienia się Tekstura warzywa, a na wyjściu otrzymasz zupełnie inną przekąskę. A jak można się oprzeć takiemu pięknu, a nawet miodowi i zieleniom?
Składniki
- cukinia - 500 g
- sól - 1 łyżeczka
- Zieleń - 1 pęczek
- Olej roślinny - 70 ml
- ocet (9%) – 2 art.
- miód - 2 art.
- czosnek - 5 ząbki
- Mieszanka groszku pieprzowego (mielona) – 1 łyżeczka
- mielona kolendra - 0.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój cukinię w cienkie plasterki za pomocą obieraczki do warzyw. Pozostaw je na pół godziny, a następnie lekko wyciśnij nadmiar soku.
Posiekaj warzywa i wyślij do cukinii. Posolić.
Połącz olej, ocet, zmiażdżony czosnek, miód i przyprawy.
Wrzuć cukinię z marynatą i odstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy