pastylki z jabłek na zimę

3 godz. 30 min.
10 porcji
Pastylka z jabłek na zimę
chopic, stock.adobe.com
0

W sezonie przygotuj pyszną pastylkę jabłkową na zimę. Jeśli owoce są wystarczająco słodkie, nie można dodać cukru. Naturalny przysmak jest zdrowszy i smaczniejszy niż jakiekolwiek cukierki. W szczelnie zamkniętym słoiku można go bezpiecznie przechowywać do 3 miesięcy.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój jabłka na ćwiartki, obierz i nasiona.

Zmiel owoce w blenderze lub przepuść kilka razy przez maszynkę do mięsa.

Dodaj cukier i cynamon do musu jabłkowego. Gotuj przez 20 minut na małym ogniu, często mieszając.

Usuń cynamon, ułóż puree na wyłożonej blasze do pieczenia warstwą do 0,5 cm.

Suszyć przez 3 godziny w piekarniku w temperaturze 60 stopni.

Oddziel gotową pastylkę od papieru, zwiń, złóż w suche słoiki i szczelnie zamknij pokrywkami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy