W sezonie przygotuj pyszną pastylkę jabłkową na zimę. Jeśli owoce są wystarczająco słodkie, nie można dodać cukru. Naturalny przysmak jest zdrowszy i smaczniejszy niż jakiekolwiek cukierki. W szczelnie zamkniętym słoiku można go bezpiecznie przechowywać do 3 miesięcy.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój jabłka na ćwiartki, obierz i nasiona.
Zmiel owoce w blenderze lub przepuść kilka razy przez maszynkę do mięsa.
Dodaj cukier i cynamon do musu jabłkowego. Gotuj przez 20 minut na małym ogniu, często mieszając.
Usuń cynamon, ułóż puree na wyłożonej blasze do pieczenia warstwą do 0,5 cm.
Suszyć przez 3 godziny w piekarniku w temperaturze 60 stopni.
Oddziel gotową pastylkę od papieru, zwiń, złóż w suche słoiki i szczelnie zamknij pokrywkami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy