napoje 22.01.2022

galaretka z jagód porzeczki

25 min
6 porcji
Galaretka z porzeczek
sriba3, stock.adobe.com
0

I odłóżmy na bok wszystkie sprawy i ugotujmy pyszną galaretkę porzeczkową. Ten przepis jest wszechstronny: możesz gotować ze świeżych jagód i mrożonych. W przypadku tych ostatnich wystarczy rozmrozić je wcześniej w temperaturze pokojowej.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj porzeczki, opłucz i połóż do wyschnięcia na ręczniku.

Umieść jagody w małym pojemniku, przykryj cukrem i dobrze zmiażdż je tłuczkiem.

Zagotuj wodę w rondlu, dodaj powstałą mieszaninę i gotuj przez 3 minuty.

Odcedź płyn przez sitko i ponownie podpal.

Rozcieńczyć skrobię w szklance zimnej wody i wlać cienkim strumieniem do rondla z bulionem. Robiąc to, ciągle mieszaj łyżką.

Podgrzej galaretkę przez 1 minutę, ale nie gotuj. Zdejmij z ognia i odstaw na 10 minut pod przykryciem.

Wlej galaretkę do filiżanek, udekoruj jagodami i melisą.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy