
I odłóżmy na bok wszystkie sprawy i ugotujmy pyszną galaretkę porzeczkową. Ten przepis jest wszechstronny: możesz gotować ze świeżych jagód i mrożonych. W przypadku tych ostatnich wystarczy rozmrozić je wcześniej w temperaturze pokojowej.
Składniki
- czerwona porzeczka - 1 szkło
- czarna porzeczka - 1 szkło
- cukier - 200 g
- skrobia - 5 art.
- woda - 1,5 L
- Melissa (do dekoracji) – 1 gałązka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj porzeczki, opłucz i połóż do wyschnięcia na ręczniku.
Umieść jagody w małym pojemniku, przykryj cukrem i dobrze zmiażdż je tłuczkiem.
Zagotuj wodę w rondlu, dodaj powstałą mieszaninę i gotuj przez 3 minuty.
Odcedź płyn przez sitko i ponownie podpal.
Rozcieńczyć skrobię w szklance zimnej wody i wlać cienkim strumieniem do rondla z bulionem. Robiąc to, ciągle mieszaj łyżką.
Podgrzej galaretkę przez 1 minutę, ale nie gotuj. Zdejmij z ognia i odstaw na 10 minut pod przykryciem.
Wlej galaretkę do filiżanek, udekoruj jagodami i melisą.