Pikantna sałatka jest bardzo popularna, dlatego pojawiło się wiele odmian na ten temat. Uwielbiałem robić sałatkę z języka teściowej z cukinii. Czosnek i suche przyprawy nadają potrawie ostrość, czasami dodaję paprykę w strąkach.
Składniki
- cukinia - 2 kg
 - papryka - 1 kg
 - czosnek - 50 g
 - cebula - 400 g
 - sok pomidorowy - 500 ml
 - Olej roślinny - 150 ml
 - ocet - 100 ml
 - mielona czerwona papryka - 0,5 CZ. l.
 - mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
 - sól (bez zjeżdżalni) – 2 art.
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przełóż przez maszynę do mięsa obraną paprykę, cebulę i czosnek.
Wymieszaj powstałą masę z sokiem pomidorowym, olejem, przyprawami i solą.
Umieść na średnim ogniu i gotuj przez 10 minut.
Cukinię pokrój na małe kawałki i wlej do garnka z wrzącym sosem. Gotuj wszystko razem przez kolejne 15 minut.
Wlej ocet, smaż przez 5 minut i zdejmij z ognia.
Rozłóż gorącą sałatkę w czystych, suchych słoikach, zwiń i pozostaw na jeden dzień w cieple.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy