Chcesz przygotować pyszną sałatkę warzywną na zimę, ale masz już dość wszystkich zwykłych przepisów? Proponuję spróbować czegoś nowego: sałatki z fasoli szparagowej. Z dodatkiem czosnku i ostrej papryki okazuje się smaczny, umiarkowanie pikantny i aromatyczny.
Składniki
- fasolka szparagowa - 1 kg
- pomidory - 300 g
- cebula - 300 g
- ostra czerwona papryka - pół
- Zieleń (Dowolna) – 20 g
- czosnek - 50 G
- Olej roślinny (bez zapachu) – 80 ml
- czarny pieprz - 5 groszek
- kolendra - 0,5 łyżeczka
- ocet - 80 ml
- cukier - 50 g
- sól - 60 g
- woda - 3 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Odetnij twarde brzegi fasoli szparagowej, pokrój strąki na małe kawałki.
Wlać do wrzącej wody, gotować przez 5 minut i wrzucić do durszlaka.
Posiekaj pomidory, ostrą paprykę, obrany czosnek i cebulę.
Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.
Dodaj ostrą paprykę, pomidory i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj gotowaną fasolę szparagową, przyprawy, cukier, sól, posiekany czosnek i zioła.
Gotuj przez 20 minut, wlej ocet i natychmiast zdejmij z ognia.
Rozłóż w czystych, suchych słoikach, zwiń, odwróć do góry nogami i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.