Chcesz przygotować pyszną sałatkę warzywną na zimę, ale masz już dość wszystkich zwykłych przepisów? Proponuję spróbować czegoś nowego: sałatki z fasoli szparagowej. Z dodatkiem czosnku i ostrej papryki okazuje się smaczny, umiarkowanie pikantny i aromatyczny.
Składniki
- fasolka szparagowa - 1 kg
 - pomidory - 300 g
 - cebula - 300 g
 - ostra czerwona papryka - pół
 - Zieleń (Dowolna) – 20 g
 - czosnek - 50 G
 - Olej roślinny (bez zapachu) – 80 ml
 - czarny pieprz - 5 groszek
 - kolendra - 0,5 łyżeczka
 - ocet - 80 ml
 - cukier - 50 g
 - sól - 60 g
 - woda - 3 l
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Odetnij twarde brzegi fasoli szparagowej, pokrój strąki na małe kawałki.
Wlać do wrzącej wody, gotować przez 5 minut i wrzucić do durszlaka.
Posiekaj pomidory, ostrą paprykę, obrany czosnek i cebulę.
Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.
Dodaj ostrą paprykę, pomidory i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj gotowaną fasolę szparagową, przyprawy, cukier, sól, posiekany czosnek i zioła.
Gotuj przez 20 minut, wlej ocet i natychmiast zdejmij z ognia.
Rozłóż w czystych, suchych słoikach, zwiń, odwróć do góry nogami i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.