Kawior z buraków według tego przepisu jest soczysty i umiarkowanie ostry. Kochają ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Możesz rozłożyć na chlebie lub podać ze świeżymi ziołami. Nie przegap okazji, aby urozmaicić swoją dietę zimą pysznymi preparatami warzywnymi.
Składniki
- Burak - 2 kg
- cebula - 1 kg
- marchew - 1 kg
- pomidory - 800 g
- ostra czerwona papryka - 1 szt.
- czosnek - 1 Głowa
- liść laurowy - 3 szt.
- ziele angielskie (groszek) – do smaku
- Olej roślinny - 250 ml
- ocet (9%) – 80 ml
- cukier - 3 art.
- sól - 1 łyżka (lub do smaku)
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz buraki i marchewki i zetrzyj na grubej tarce. Przełóż pomidory i ostrą paprykę przez maszynę do mięsa. Drobno posiekaj cebulę.
Na rozgrzanym oleju roślinnym podsmaż marchewki i cebulę, aż będą przezroczyste.
Dodaj masę pomidorową, wymieszaj, zagotuj, a następnie wprowadź starte buraki.
Sól kawioru, dodaj cukier i przyprawy, wymieszaj i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 1-1,5 godziny (w zależności od odmiany buraków).
5 minut przed gotowaniem wprowadź ocet i posiekany czosnek, dobrze wymieszaj.
Zapakuj wrzący kawior do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony kawior można przechowywać w temperaturze pokojowej.