kawior buraczany na zimę

2 godz. 0 min.
6 puszek po 0,5 l
Kawior z buraków na zimę
Anzhela, stock.adobe.com
0

Kawior z buraków według tego przepisu jest soczysty i umiarkowanie ostry. Kochają ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Możesz rozłożyć na chlebie lub podać ze świeżymi ziołami. Nie przegap okazji, aby urozmaicić swoją dietę zimą pysznymi preparatami warzywnymi.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz buraki i marchewki i zetrzyj na grubej tarce. Przełóż pomidory i ostrą paprykę przez maszynę do mięsa. Drobno posiekaj cebulę.

Na rozgrzanym oleju roślinnym podsmaż marchewki i cebulę, aż będą przezroczyste.

Dodaj masę pomidorową, wymieszaj, zagotuj, a następnie wprowadź starte buraki.

Sól kawioru, dodaj cukier i przyprawy, wymieszaj i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 1-1,5 godziny (w zależności od odmiany buraków).

5 minut przed gotowaniem wprowadź ocet i posiekany czosnek, dobrze wymieszaj.

Zapakuj wrzący kawior do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony kawior można przechowywać w temperaturze pokojowej.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy