
Czy wiesz, że sok jabłkowy jest doskonałym naturalnym środkiem konserwującym? Dzisiaj chcę podzielić się przepisem na pomidory w puszkach z tak niezwykłą marynatą. Ten przepis jest darem niebios dla tych, którzy nie lubią używać octu do zimowych przygotowań.
Składniki
- pomidory - 1 kg
- sok jabłkowy (naturalny) – 1 L
- sól - 2 art.
- cukier - 2 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pomidory opłucz i lekko osusz. Przebij każdy pomidor w kilku miejscach wykałaczką.
Napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki przygotowanymi pomidorami.
Zagotuj wodę i zalej pomidory w słoikach wrzącą wodą, przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw na 10-15 minut. Następnie spuść wodę - nie będziemy jej już potrzebować.
Dodaj sól i cukier do słoików z pomidorami.
Na średnim ogniu zagotuj sok jabłkowy i zalej nim pomidory w słoikach. Zwiń słoiki, odwróć do góry nogami i ostudź w temperaturze pokojowej. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.