Ryba w piekarniku jest zdrowa, smaczna i zawsze piękna! Pieczony karp ma chrupiącą skórkę, mięso jest soczyste i delikatne, bogate w witaminy i minerały, a proces gotowania nie sprawia większych kłopotów.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść rybę z łusek, usuń wnętrzności i głowę, spłucz pod bieżącą wodą.
Z każdej strony ryby wykonaj kilka cięć ostrym nożem, miażdżąc ostre kości kręgosłupa.
Przetrzyj tuszę mieszanką soli morskiej i czarnego pieprzu.
1 pokrój cytrynę w półpierścienie ze skórką, wyciśnij sok z drugiego.
Drobno posiekaj gałązkę tymianku, Dodaj do soku z cytryny.
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Nasmaruj formę ogniotrwałą olejem, połóż rybę, zalej sokiem z cytryny.
Połóż połowę pokrojonej cytryny na rybie, wypełnij brzuch pozostałymi plasterkami.
Piecz rybę przez 40 minut, od czasu do czasu polewając wydzielającym się sokiem.
Udekoruj gotowe danie gałązką tymianku i plasterkami cytryny. Możesz dodać kilka białych winogron.