półfabrykaty na zimę
10.05.2023
Sałatka z ogórków z kurkumą na zimę bez sterylizacji
20 min
8 porcji

Dodajmy nutę kuchni indyjskiej do zwykłego preparatu warzywnego. Mówimy o sałatce z ogórków z kurkumą. Będziemy gotować bez sterylizacji. Moim zdaniem jest to łatwiejsze i szybsze. Z dodatkiem octu konserwacja jest doskonale przechowywana przez okres do dwóch lat.
Składniki
- ogórki - 2 kg
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 5 ząbki
- ocet jabłkowy - 80 ml
- kolendra (w ziarnach) – 0,5 łyżeczka
- kurkuma (bez zjeżdżalni) – 1 łyżeczka
- Mieszanka groszku pieprzowego - 0,5 łyżeczka
- cukier - 2 art.
- sól - 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ogórki i obraną cebulę.
Połącz oba półfabrykaty, dodaj przyprawy, cukier, sól i czosnek przepuszczony przez prasę. Przykryj i odstaw na 40 do 60 minut.
Gotuj sałatkę przez 10 minut, wlej ocet i natychmiast wyłącz ogrzewanie.
Rozłóż w czystych, suchych słoikach, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy