pieczony bakłażan na zimę

12 godz. 0 min.
3 puszki
Smażony bakłażan na zimę
kseniia_barlit, stock.adobe.com
0

Smażony bakłażan to smaczny i satysfakcjonujący preparat. Przygotowuje się szybko i bez dodatkowej sterylizacji. Zimą otworzyli słoik-pikantna zimna przekąska jest już na twoim stole! A jeśli smażony bakłażan zostanie podgrzany, otrzymasz doskonałe gorące danie. Bardzo wygodne!

Składniki

  • bakłażany - 1 kg
  • czosnek - 4 ząbki
  • Olej roślinny - 200 ml
  • ocet (9%) – 3 łyżeczka
  • sól - 1 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Bakłażany opłucz i pokrój w plasterki. Posyp koła bakłażana solą i umieść pod uciskiem na 6-8 godzin (możesz na noc).

Następnie spuść uwolniony płyn i osusz bakłażany ręcznikami papierowymi.

Smaż bakłażany na rozgrzanym oleju roślinnym z obu stron, aż będą ładnie złociste.

Szczelnie napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki smażonym bakłażanem. Przykryj gorącym olejem roślinnym pozostałym po usmażeniu.

Ułóż ząbki czosnku obrane i pokrojone w talerze na wierzchu, wlej 1 łyżeczkę do każdego słoika.ocet.

Jeśli w słoiku nie ma wystarczającej ilości oleju, zagotuj trochę więcej i dodaj do słoików "na ramionach". Słoiki szczelnie zamknąć i ostudzić. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy