
Smażony bakłażan to smaczny i satysfakcjonujący preparat. Przygotowuje się szybko i bez dodatkowej sterylizacji. Zimą otworzyli słoik-pikantna zimna przekąska jest już na twoim stole! A jeśli smażony bakłażan zostanie podgrzany, otrzymasz doskonałe gorące danie. Bardzo wygodne!
Składniki
- bakłażany - 1 kg
- czosnek - 4 ząbki
- Olej roślinny - 200 ml
- ocet (9%) – 3 łyżeczka
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Bakłażany opłucz i pokrój w plasterki. Posyp koła bakłażana solą i umieść pod uciskiem na 6-8 godzin (możesz na noc).
Następnie spuść uwolniony płyn i osusz bakłażany ręcznikami papierowymi.
Smaż bakłażany na rozgrzanym oleju roślinnym z obu stron, aż będą ładnie złociste.
Szczelnie napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki smażonym bakłażanem. Przykryj gorącym olejem roślinnym pozostałym po usmażeniu.
Ułóż ząbki czosnku obrane i pokrojone w talerze na wierzchu, wlej 1 łyżeczkę do każdego słoika.ocet.
Jeśli w słoiku nie ma wystarczającej ilości oleju, zagotuj trochę więcej i dodaj do słoików "na ramionach". Słoiki szczelnie zamknąć i ostudzić. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.