Nie masz czasu na konserwację? Przygotuj przynajmniej kompot z moreli. Najłatwiej i najszybciej zamknąć go bezpośrednio za pomocą kości. To prawda, że takiego przedmiotu nie można przechowywać dłużej niż rok, ale zwykle jest on pijany od razu.
Składniki
- morele - 2 kg
- cukier - 400 g
- kwas cytrynowy - 2 g
- woda - 6 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Morele opłucz i umieść w przygotowanych słoikach.
Zalać wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i odstawić na 30 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier i gotuj przez 3 minuty.
Wlej kwas cytrynowy do słoików z morelami.
Wlać wrzący syrop, zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy