Tradycyjnie lecho jest przygotowywane z papryki. To prawda, ale co powstrzymuje nas przed eksperymentowaniem na przyszłość? Taki przepis z buraków jest oczywiście bardzo niezwykły, ale na pewno zasługuje na uwagę. Wszystkie moje domowe go lubią, a twoje na pewno też przypadną do gustu.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Piecz buraki w folii w piekarniku do miękkości w 180 stopniach.
Zetrzyj marchewki i posiekaj pory. Smaż je na oleju, aż będą miękkie.
Pokrój oba rodzaje papryki i dodaj do smażenia.
Pokrój tam obrane pomidory i gotuj na wolnym ogniu, aż się ugotują.
Dodaj starte pieczone buraki, posiekane warzywa, cukier i sól.
Dusić wszystko razem przez 5 minut.
Włóż lecho do czystych, suchych słoików i sterylizuj je przez kolejne 10-15 minut.
Zwiń słoiki na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy