desery 10.02.2023

Mochi w domu

40 min
8 porcji
Mochi w domu
0

Mochi w domu to tradycyjne japońskie słodycze przygotowane według specjalnego przepisu. Lekkie, delikatne, z ciekawymi smakami w środku, nie przypominające zwykłych słodyczy. Do nadzienia nadaje się wszystko, co ma gęstą konsystencję.

Składniki

do testu:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj nadzienie. Zmiel orzechy na proszek i wymieszaj z Nutellą

Mochi w domu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Teraz przygotuj ciasto mochi. Wymieszaj wodę, mąkę ryżową, cukier, cukier waniliowy, kwas cytrynowy i kilka kropli barwnika. Włóż ciasto do kuchenki mikrofalowej na 3 minuty, z pełną mocą. Wyjmij i wymieszaj. Jeśli ciasto nie jest gotowe, odstaw na kolejne 2 minuty.

Mochi w domu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Posyp stół skrobią, połóż ciasto na stole i zwiń kiełbasę. Musisz uformować mochi, aż ciasto ostygnie, stale dodawaj skrobię.

Mochi w domu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Ściśnij część ciasta, zrób tortillę, umieść trochę nadzienia na środku i zwiń ładną kulkę. Umieść wszystkie kulki na tacy i jedz z herbatą.

Mochi w domu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Zdjęcie: Julia Zubkova

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy