Mochi w domu to tradycyjne japońskie słodycze przygotowane według specjalnego przepisu. Lekkie, delikatne, z ciekawymi smakami w środku, nie przypominające zwykłych słodyczy. Do nadzienia nadaje się wszystko, co ma gęstą konsystencję.
Składniki
- mąka ryżowa - 150 g
- woda - 8 art. l
- cukier puder - 1 CZ. l
- cukier waniliowy - 10 g
- sok z cytryny - 1 CZ. l
- barwnik spożywczy - 2 krople
- Nutella - 100 g
- orzechy włoskie - 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj nadzienie. Zmiel orzechy na proszek i wymieszaj z Nutellą
Teraz przygotuj ciasto mochi. Wymieszaj wodę, mąkę ryżową, cukier, cukier waniliowy, kwas cytrynowy i kilka kropli barwnika. Włóż ciasto do kuchenki mikrofalowej na 3 minuty, z pełną mocą. Wyjmij i wymieszaj. Jeśli ciasto nie jest gotowe, odstaw na kolejne 2 minuty.
Posyp stół skrobią, połóż ciasto na stole i zwiń kiełbasę. Musisz uformować mochi, aż ciasto ostygnie, stale dodawaj skrobię.
Ściśnij część ciasta, zrób tortillę, umieść trochę nadzienia na środku i zwiń ładną kulkę. Umieść wszystkie kulki na tacy i jedz z herbatą.